Shazreeyana Shukri

"The best part of beauty is one which no picture can express" - Francis Bacon

My SupeRsTarS!

Sunday, July 04, 2010

Home » ~Weekend Escapade: Kuala Sepetang Vol2 + Look Of The Day~

~Weekend Escapade: Kuala Sepetang Vol2 + Look Of The Day~

Hari ini hari Sabtu.


Mula-mula, saya ingin memohon maaf kepada kawan-kawan yang membuat 'request' untuk demo cara-cara memakai bahan-bahan mekap. Tapi tak mengapalah, entri selepas ini saya berjanji akan buat ok? Sebab-sebab serta alasan belum sempat nak buat adalah seperti berikut:


1) Sebab hari ini bukan Jumaat. Kalau hari Jumaat lebih masa nak buat.


2) Perlu mentelaah sampai muntah hijau uweakkkk tak suka.


3) Obi ku <3 ku kat sini minggu lepas dan minggu ni. Dia dah umpan saya untuk....


                                                                         

 







 ~Nampaknya umpan ini sangat berkesan terhadap pemangsa yang selalu terperdaya dengan haiwan2 lazat~





Jadi, saya pon dengan sebulat suara setuju dengan rancangan beliau...


~ Inilah dia penculik yang memperdayakan saya. Nampaknya innocent~




 Setelah rela.......








 ~ Dalam hati (semoga ingat jalan pulang)~












 ~ Cukup kan gambar budak diculik? Lepas ni boleh tampal dalam pencarian budak hilang..kakaka~



Ni kali ke-2, dua minggu berturut-turut kami pergi Kuala Sepetang. Dah Kuala Dua Petang. Mee Udang Mak Jah memang sangat famous. Sebab udang yang dia letak dalam mee tu, lagi banyak dari mee. Bolehla keluar dari kedai dengan perasaan bangga sambil berkata perut kita dah bulat. Sepinggan Mee Udang Special/ Mee Goreng Udang Special yang ada 7 ekor udang besar, hanyalah RM11.







~Tapi kami lagi prefer Mee Goreng Udang sebab kuah mee udang ni tak sepekat kuah Mee Udang Sungai Dua-mahal, udang sikit tapi kuah sedap)






 ~ Mee Goreng Udang Special, RM11~




 ~ Beli jambu jeruk, mata kucing, betik, kacang rebus, dan buah naga dan segala mak nenek buah. Bukit Gantang~



Masa on the way pi Kuala Sepetang tu, saya cerita la kat Obi sambil mulut melahap mata kucing. " U tau dak, masa i kecik-kecik dulu, (nyap nyap nyap *makan) i selalu kumpul bijik mata kucing buat ganti guli congkak (selalu hilang). Permainan favourite i yang paling-paling favourite adalah...congkak..(nyap nyup nyap)". Tunggu dia respond macam 3 saat jugak.

Dia boleh gelak sinis macam nak tersembur sikit. Lepas tu, dia pon mengeluarkan kata-kata ini .."Nasib baik u cakap congkak. Kalau tadi ayat u 'Hobi saya ialah mengumpul setem' memang lawak"..


ZZZzzzzz...i cakap balik " Ha! memang i dulu suka kumpul setem! Pak Cik i dulu kerja post office and i selalu pesan First Day Covers  kat dia. Pastu i selalu exchange setem ngan kawan i.." .....


Ini cerita benar..Buku setem saya warna hijau putih..Adik punya warna pink putih.


Kena gelak.. T_T ... Pastu saya tambah sikit ayat back-up " memang hobi i ala-ala ilmiah sikit.tak pa la kan"..


Pasrah.....


Hahahahaha...




~ Tarik nafas..oxygen please~




~  Old school kan~








~Default seperti yang dikatakan oleh Tajen~


Di kedai itu..... 









 ~ Kenapa gambar sudu garfu? Saya pon nak jugak tunjukan kepakaran ambik gambar- setelah digelakkan sebab tak reti nak tukar lense. Kira gambar2 ni semua nak tebus malu diri balik~




On the way nak balik..




~ Seperti biasa..nak polish kemahiran tangan~








Beberapa minit kemudian...






~ AaaaaaAAaaaaAaaa!!! 'Wild driving' dia kata..saya nak ambil gambar dia tengah driving la macam biasa..terkejut toknek tiba-tiba dijeritkan. Selepas aksi berbahaya ini, dia berkata " Honey, look! No hands"..~
 P/S : jangan tiru aksi ini..


And Last But not least, my look of the day...





Kena tutup sikit ya, kalau buka mata tak nampak. Saya memilih untuk meletakkan warna-warna natural pada mata sebab nak simple-simple saja untuk hari ni. Eyeliner pon saya sengaja 'smudge' kan untuk bagi tak berapa bold sangat..nak soften the look. Lagipun kalau eyeshadow biru, mata hitam2 smoky eyes satgi Mak Jah kata over. Nak mai makan mee udang ja pon, bukan dinner lobster..LOL..




~ Tak berapa reti ambil gambar eyeshadow. Disebabkan lighting yang tak menonjolkan warna dan kegelapan yang sedikit yang sepatutnya berada di sekitar 'outer V area', kita terpaksalah redha dengan gambar yang ada~







Semoga terhibur..


ok lah..nak mandi..bye!!!

20 comments:

FarhanaDr said...

Haha.. Lawak laa encik suami kak yana.. Heehee..

Ouh.. Rupenye yang kitorang pegi tu adelah kedai mee udang yang silap.. Ptut tak berapa sedap.. LOL..

ShazreeyanaShukri said...

hahahaha..lawak la jugak dia tu..gusi basah ja ngan dia...LOL

ohh fana penah pi dah ka kedai mee udang kat kuala sepetang?kedai mee mak jah ni dok hujung skali, before sampai kat kuala sepetang punya jeti ka apa ntah.byk kedai2 cina kat area tu.nanti pi la try..mee goreng udang ngan nasi goreng udang dia sedap.udang banyak sampai hubby kak yana kata lepas ni x mau makan udang setahun.. (sama kes ngan ikea meatballs..bila dah kenyang makan 15 ketul,kata benda sama gak.tgk2 esok ajak pi lagi...) hahahahaha

MY said...

hoho.. been there at Mak Jah.. mmg sgt yummy kan.. My pun ader wat entry pasal mee udang tue last time.. udang byk nyer pasal..

gapogak11 said...

ayang, nk g kdai mak jah try mee yg udang trlebih tu...
best2! ang wajib bwk aku p sn k...
natural look make up, aku suka...

kalo aku jd mak jah, aku bg udang lebih lagi sbb bdk burung yg order ni promote kdai dia.. tp tu lah, mak jah xbaca blog...!

aLia said...

yana...
p try mee udang kt butterworth plak
mee udang din scott(xsure spelling dia)...
tp mmg maverlous la...
i yg x suka mkan mee sgt pon bleh jatuh cinta ngn mee udang dia...
kuah dia..pehhhhh....
meleleh air liuq.....

farah said...

atar! nak p nak p nak p!! tak kiraa.. *renjas kaki jalan cam penguin*

atar, adik mmg ada buku setem pink.. mana pegi xtau dulu adik slalu beli setem kat depan skolah..

bahagianya nenok abang n tatar.. so happy! bila kita leh kuar lagi atarku? xoxo

ShazreeyanaShukri said...

My : Aaahh i saw ur previous post..u pon dah pegi mak jah kan..tu lah i pon terkejut banyak sungguh udang sampai xlarat nak makan...tapi sebab i suka udang, i balun sampai habis..ikikikiki

ayang idah : amboii ayang..xkan sampai lagu tu kot?over la hang ni..ahahahhaa...aku nak buat pasal makeup ni tapi x dan lagi.ada test pulak hari ni 5&6 july.kaluttttt..xpa nanti aku buat na pasai makeup..nanti lari pulak dari motif blog ni..hihihh..dah ready ka nak jadi model aku?ahhahhaa


alia : ohh kat butterworth pon ada?i xtau pon..i igt sg dua ja ada..nanti kena pi cari la.i pon dah lama x trun penang.dulu dah macam rumah ke-2 i ja..every week pi..rndu pulak queensbay tu..


adik : atir nanti mai ipoh atar bawak tir makan mee udang tu k.mesti pengsan ngan udang dia..hahaha..
tu la tar ingat la buku setem kita tu.siap pi beli setem kat kedai runcit lagi.pelik pulak hobi dulu2.pastu kita suka tangkap butterflies n awet buat key-chain n bookmark. wakakaka..ada ka juai setem depan skolah?kita slalu gaduh pasal buku setem tu kan..kalo sapa2 ada lebih ja, trus meluat each other..hahaha

abg n atar rindu sgt kat tir..tunggu tar habis exam yg menyiksakan ni pastu kita keluaq makan2 jalan2 sampai kaki terpeleot k..
love u!

xoxo

Wan Rinone Vun said...

perghhhhh..yana..ayaq liuq aku dh meleleh ni..nk dgq cita make up trus tukaq mode otak p kt udang..nmpk udang suma yg pki aye shadow dh..huwaaaaargggg dapnya mee udang turrr...lazat tui udg yg byk cmtu..neway tips make up yg bguna..simple..i like!!!!mwahzz

ros said...

Salam,jemputlah singgah & follow blog saya ya..tq

Anonymous said...

BEST SGT CITER NI..WAH MCM NI DAH BLEY REQUEST YANA WAT NOVEL..TP UNTUK PERMULAAN WAT CERPEN LA KOT..HAHAHA...NEWAY MMG BEST STORY LINE NI...

BloodVanille said...

Ahaahahaa lawak la yang kuala dua petang! comel sangat. Entry yang comel

ShazreeyanaShukri said...

wan : hahaha hang kena pi try la..aku sampai nak muntah udang sebab banyak sgt.hari tu saja kami makan 21 ekoq udang share dua org, harga rm36..caya ka x? jgn jadi udang (aq) sudah la.jalan bingkok2 macam udang..ahahahah...
saja la aku makeup simple2 la sbb bukan nak pi mana pon..hahah..aku jarang dok boh eyeshadow..klo pakai pon neutral colors ja..matching ja ngn baju apa pon..hihihi..

ros : :) dah follow..tq! nampak cake sedapppp!nnt nak order laaa!

anony @ nony : hihi xtau nama la..sapa yeee...panggil nony la k..hi nony..tqqq...alaa xreti la buat cerpen..kalau cerita aku sebatang pen boleh la sikit2..hihihihi..tq sebab sudi baca cerita merepek niii ya..

<3 <3 <3
~yana~

Anonymous said...

Farhana:kt salah tempatkan,kt makan dulu kat Mak Teh..yana gi mak Jah
YAna:sedap ke?

ShazreeyanaShukri said...

sedap la kat mak jah tu..mak teh kami try gak uweakk nyesai pi..mak jah nya nasi goreng udang n mee goreng udang dia sedap..nak try mee udang pon boleh tp yana rasa mee udang sungai dua kuah dia lg sedap laaa...tp bila teringin ja udang kami pi la mak jah ni..murah la rm11 utk 7 ekow udang besaq2

zatie said...

udang laut ke udang bela?belah utara mmg kuah udang dia pekat gila..huhu

ShazreeyanaShukri said...

zatie : xsure lak laut ka bela..tapi mmg sedap la udang dia fresh..aahh belah utara rasanya kuah dia letak ubi kot bg pekat..yana suka kuah pekat sikit..yang cayaq mcm boh perencah tu tak suka..uweakkkk muntah

Wan Rinone Vun said...

wowww....21???blh ternak lam perut tu..terliuqqqqqnyaaaa akuuuu..nk p la nnt..tula mcmtu lg lawa kn..xla mkn udang nnt jatuh suma bedak2 + foundation kalu tebai2 lam kuah tu..hehehehe..tips ni aku leh try..i like!!!;D..LOL**

ShazreeyanaShukri said...

wan : bukan setakat ternak..dah boleh export ke Australia..hahaha..awat aku pilih australia pon xtau..tapi memang la puas hatiii weh udang banyak camtu..kira x rugi la tol ipoh-taiping rm 6 hengget brapa posen ntah..hahhahah...

thanks wann!nnt turun ipoh habaq la leh kita pi sesamaaaaa

FarhanaDr said...

Kak Yana.. Pinjam a few gambar dari sini eh untuk entry.. Heehee.. :)

ShazreeyanaShukri said...

fana : boleh boleh boleh..amik la..hihi..nak buat entry pasal mak jah ka?hihhih..syoookkk..kak yana nak letak blog fana kat tepi ni la kat blogs im loving tu...

Related Posts with Thumbnails